Latem nic nie smakuje lepiej niż lekki i orzeźwiający deser. Wśród wielu możliwości jednym z najpopularniejszych wyborów są serniki na zimno. W artykule przedstawione zostaną wyjątkowe przepisy na serniki na zimno, które z pewnością przypadną do gustu każdemu miłośnikowi słodkości.
Klasyczny sernik na zimno z owocami
Omawiając przepisy na serniki na zimno, w pierwszej kolejności należy wspomnieć o serniku z owocami. Do jego przygotowania potrzebne będą:
- 500 g twarogu sernikowego;
- 200 ml śmietany kremówki;
- 150 g cukru;
- 2 łyżeczki żelatyny;
- Ulubione owoce (np. truskawki, maliny, jagody).
Żelatynę należy rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Twaróg, śmietanę i cukier dokładnie wymieszać, po czym dodać przestudzoną żelatynę. Masę serową wylać na spód z herbatników i schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Przed podaniem na wierzchu ułożyć świeże owoce.
Sernik na zimno z białą czekoladą
Kolejnym z przepisów na serniki na zimno jest sernik z białą czekoladą. Składniki to:
- 500 g twarogu sernikowego;
- 200 g białej czekolady;
- 200 ml śmietany kremówki;
- 100 g cukru pudru;
- 2 łyżeczki żelatyny.
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, a żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Twaróg, śmietanę i cukier puder wymieszać, dodać rozpuszczoną czekoladę i żelatynę. Gotową masę wylać na spód z herbatników i schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Jak widać, ta receptura w pełni potwierdza, że przepisy na serniki na zimno są niezwykle proste do wykonania.
Sernik na zimno z mango
Egzotycznym wariantem jest sernik na zimno z mango. Do jego przygotowania potrzebne będą:
- 500 g twarogu sernikowego;
- 200 ml śmietany kremówki;
- 150 g cukru;
- 1 mango;
- 2 łyżeczki żelatyny.
Mango obrać, pokroić w kostkę i zmiksować na purée. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Twaróg, śmietanę i cukier wymieszać, dodać purée z mango i przestudzoną żelatynę. Masę serową wylać na spód z herbatników i schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Sernik na zimno z galaretką
Ostatni z przepisów na serniki na zimno to sernik z galaretką. Składniki to:
- 500 g twarogu sernikowego;
- 200 ml śmietany kremówki;
- 150 g cukru;
- 2 łyżeczki żelatyny;
- 1 opakowanie ulubionej galaretki.
Galaretkę przygotować według instrukcji na opakowaniu i pozostawić do przestygnięcia. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Twaróg, śmietanę i cukier wymieszać, dodać przestudzoną żelatynę. Masę serową wylać na spód z herbatników i schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Na wierzchu ułożyć lekko tężejącą galaretkę i ponownie schłodzić.
Podsumowując, prezentowane przepisy na serniki na zimno to jedynie kilka z wielu możliwości, jakie można wykorzystać, aby cieszyć się smacznym i orzeźwiającym deserem w ciepłe dni. Serniki na zimno są proste w przygotowaniu i doskonale smakują, co czyni je idealnym wyborem na każdą okazję.